WAT VER-HUIST IN HET HOOFD VAN JONGE KUNSTENAARS

WIEWOONTWAARWOONTWIE

fotografie Lies Engelen

Ook in 2012 stellen verschillende opkomende kunstenaars hun werk aan het publiek in Nuchelen voor. Onder het thema WIEWOONTWAARWOONTWIE, wordt Nuchelen tijdelijk bewoond door een aantal jonge kunstenaars, die er hun installaties, foto’s, video’s, schilderijen, meubels en voorwerpen laten leven en groeien. Sommigen onder hen zijn ook nu ter plaatse creatief bezig zijn.

De kunstenaars stellen (zich) vragen over wonen en leven. Wie woont in welke woning, dorp, stad, regio, land... Wie wènst waar te wonen? Wat huist er in een hoofd? Want wonen is ook leven, verblijven, verhuizen of zelfs reizen. Ook daklozen of nomaden, en dat zijn artiesten meer dan eens, wonen elke nacht wel ergens!

24 HOURS / 1 METER

Karl Philips, één van de deelnemende kunstenaars is erg begaan met dit thema. Als kunstenaar denkt hij na over “menswaardige” alternatieven voor huisvesting en onderzoekt hij hoe hij zijn kunst, of liever : zijn kunde, kan inzetten voor de medemens aan de zijlijn. Hij interesseert zich voor de marge(s) en voor de mensen die zich daarin bewegen. Deze zomer zal o.m. een imposant werk van hem in Nuchelen te zien zijn: “24 hours/1meter”. Met deze spraakmakende installatie, bestaande uit zes caravans, stelt hij het aspect “wonen” in vraag.

JONGE KUNSTENAARS

Natuurlijk wordt er werk getoond van andere beloftevolle kunstenaars:
Joëlle Batens (grafiek en video), Sam Kroes (video en installatie), Lies Engelen (fotografie), Bram Kinsbergen (schilderen),
Fré Lizen (schilderen), Katja Ryabova (fotografie), Els Westhovens (fotografie), Kris Dirkx (schilderen), Jo Lemmens (schilderen), Seger Swerts (schilderen), Len De Paepe (toegepaste kunst), Tim Vranken (toegepaste kunst), Jonas Blondeel (toegepaste kunst) Bob Segers (toegepaste kunst)

DAAR ZIT MUZIEK IN!
SJRUUR LIVE

In 2012 wordt Nuchelen ook een plek waar naar muziek wordt geluisterd. In samenwerking met Sjruur Live is er immers een (gratis toegankelijk) festival, dat volledig samenvalt met de tentoonstelling. De bezielers van Sjruur Live, die al sinds 1994 Maaseik en omgeving doen swingen, zorgden voor een interessant programma en contacteerden een aantal begenadigde muzikanten uit de regio.
Op vrijdagavond 13 juli, na de vernissage van de tentoonstelling, treedt om 20.30 uur het Five for trio op. Vanaf 23.00 uur, zorgen de leden van DJ Draaitrap voor een spetterende afsluiter.
Op zaterdag 14 juli staan op het programma: 16.00 uur: Benjamin Van Esser, 17.30 uur Tritom en vanaf 23.00 uur (tot laat!) Hugo Bogaerts & Hans Forseville
Géén muziek maar daarom niet minder de moeite waard is op zondag 15 juli, om 16.00 uur: “Hobo Maasafvaart”, een conférence van Hugo Hoedemakers en Willy Borkelmans die in 2010 met hun kayak de Maas te lijf gingen van de bescheiden bron in Frankrijk tot de brede monding in Rotterdam.

FOTOALBUM WIEWOONTWAARWOONTWIE