STIELMAN EN AMBACHT

WIE NIJVERT OP NUCHELEN

fotografie Lies Engelen

Tijdens het evenement 'Nuchelen Nijvert' is de nostalgische vierkantshoeve van Nuchelen in Heppeneert (Maaseik)
dé locatie voor een explosie van creativiteit en noeste nijverheid. 

Drie dagen lang exposeren 11 kunstenaars in deze inspirerende landelijke setting onder het motto STIELMAN EN WERKTUIG. 

Met open ateliers, exposities, pop-upstores, performances en workshops demonstreren jonge en veelbelovende kunstenaars en ontwerpers vol passie en kunde hun hedendaagse kijk op ambacht. 

De bezoeker kan de creaties ervaren van onder meer een cartoonist/ zeefdrukker, een modieuze leer-bewerker, een 3Djuweelontwerpster en eigenzinnige fabricanten van unieke meubels. De verfrissende kunstenaars en innoverende ontwerpers krijgen het gezelschap van een smakelijk muzikaal programma dat de handtekening draagt van 'Sjruur Live'. 

Zo stopt Nuchelen authentieke creativiteit in een onverwacht hedendaagse kleedje!

BENDOTTI BARBERSHOP
Scheersessie
(interactief)

Oude tradities en nostalgie worden bij BENDOTTI BARBERSHOP op moderne wijze toegepast. Een "classic hot towel shave", het ambachtelijk scheren met klapmes is een ervaring die u zeker een keer moet beleven. Tijdens het weekend richt Nuchelen Nijvert een hedendaagse Barbershop in op de boerderij wat de beleving van het scheren alleen maar ten goede komt!


CLAUDIA SOCHACKI
Keramiek
(expo en open atelier)

Als beeldend kunstenaar gebruikt Claudia keramiek als (basis)medium. In de design-wereld speelt keramiek ook een belangrijke rol. Tijdens Nuchelen Nijvert presenteert ze het kunstwerk ‘source de décroissance’. Daarbij worden beide werelden met elkaar verbonden. De installatie is opgebouwd uit dessertglazen die gegoten zijn in gietklei. Geïnspireerd op een champagnefontein die je soms ziet op decadente feesten. De hoogste glazen worden vervormd zodat het geheel visueel het gevoel geeft in te storten. Het werk staat symbool voor verval en de slechte economische tijd van dit moment.


DE BENDE
Meubelmakerij
(expo, open atelier en workshop)

De Bende is een collectief van kunstenaars, ontwerpers, ambachtslieden en enthousias-telingen die gezamenlijk zoeken naar nieuwe manieren om restmateriaal zo lokaal mogelijk een nieuw leven te geven. Door kennis, kunde en materiaal te delen en zoveel mogelijk mensen in het maakproces te betrekken ontwikkelt de Bende allerhande meubels en objecten. Tijdens het weekend exposeert de Bende een selectie uit hun recente archief en fabriceert nieuwe, originele constructies met materialen en elementen afkomstig van de vierkantshoeve.


ELS LOUWETTE
Juweelontwerp
(expo, open atelier en 3D-print)

“Master in juweelontwerp en goudsmederij” Er zijn minder klinkende tiltels voor een diploma wat eigenlijk een aloude ambacht voorstelt. De collectie “Els in Wonderland” bewijst haar unieke en verrassende manier van juweelvormgeving en ontwerp. Inmiddels heeft Els ook haar eigen juwelenlijn, Lou Bijou, waarin ze betrokken blijkt in hedendaagse technieken zoals laser-snijden en 3D-printen. Het materiaalgebruik van Els varieert van plexi over polyester tot zilver. In één van de stallen van Nuchelen zal ze in de hoedanigheid van een open atelier de paradox etaleren tussen ambachtelijke makelij en hedendaagse vormgeving.


HAUTE CUISINE
lichtsculptuur
(installatie)
JO LEMMENS
Installatie
(interactief)

Jo lemmens presenteert een interactieve installatie, getiteld Worst Case Scenario, waarbij een gebeurtenis van het afgelopen jaar letterlijk en figuurlijk tot worst gedraaid kan worden. De bezoeker kiest een artikel uit de krant en gaat aan de slag als een volleerd slager met vleesmolen en varkensdarm om een eigenzinnig ‘souvenir’ te maken.


MATTHIAS PHLIPS
Zeefdruk en Cartoon
(expo en performance)

MAT (Matthias Phlips) kan heel mooi tekenen. Kijk maar naar Sharon. Sharon (eigenwijs en zeer brutaal), maar ook Daniël en de dieren die hij nadoet, dichtbegroeide Barbara's en uit de kluiten gewassen Véroniquen, Jezus ook, Maggie De Block zelfs, een selectie Mormoonse vrouwen, flinke duiven en arme paarden; ze kregen allemaal een eigen leven in Matthias' atelier. Op doek, papier of textiel, ze bewegen zich in al hun ruwheid en corpulentie door herkenbare situaties en realistische decors. En dat met een opmerkingsgave van een sprekende dolfijn.


MAX DENYS - JEF VISSERS
Sculptuur en Grafiek
(expo en open atelier)

Max heeft Beeldende Kunsten gestudeerd aan het Sint Lucas en nadien illustratieve vormgeving aan de de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Hij zal in de prachtige rurale setting die Nuchelen biedt vol aan zijn trekken komen. Hij geniet immers van de natuur en van al haar landschappen. Eerst kwam dat tot uiting door de opname van stukken natuur te schilderen. Soms met een lichte verwijzing naar Turner. Later ontstond de drang om meer te reizen en op ontdekkingstocht te gaan. Hierdoor ontstond het concept van de zeppelin.


STAL COLLECTIEF
Meubelmakerij
(expo en open atelier)

Stal Collectief is een collaboratie tussen vier jonge meubelontwerpers die samen afgestuurd zijn in mechelen: Len de Paepe, Tim Vranken, Bob Segers en Jonas Blondeel.
Dit jonge collectief heeft zich gevonden door vriendschap en hun gemeenschappelijke passie, vormgeving en ontwerpen. Nieuwe ideeen worden geschetst, ontworpen en zelfs met eigen mankracht gebouwd in het atelier van Stal, een oude koeienstal te Nuchelen.


STEFAAN BEECKAERT
Schets en Grafiek
(expo en performance)

Stefaan, van opleiding graficus en gespecialiseerd in model tekenen, brengt tijdens Nuchelen Nijvert een expositie van zijn werk (Confessions of a Dangerous Mind). Bovendien zal hij in volle actie werken aan een tekening op groot canvas (Transformer II). Daarnaast brengt hij een live-drawing sessie (Drawing the Line) en bij mooi weer gaat hij aan de achterkant van Nuchelenhof aan de slag (Loaded Signs).

Hij maakt tekeningen die recht uit zijn ziel komen. Geen voorstudies, geen schetsen. Gewoon aan tafel zitten, stift vastpakken, leeg blad papier en tekenen maar. En niet stoppen totdat elke tekening af is. Soms met psychedelische muziek op de achtergrond, en dat zie je ook wel. We zien mushrooms, duivels, wulpse deernen. "Ik word wel eens beïnvloed door LP-hoezen," zegt hij. "Wat je ziet, komt van ergens diep vanbinnen. Ook de donkere kantjes."

Stefaan is niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft reeds geëxposeerd in de Muze te Zolder, op de Forwart Farm in Opglabbeek en voor het collectief Boudoir Bitch. In een niet zo ver verleden gaf hij cursussen lino-cutting en zeefdruk. Momenteel geeft hij les aan de Kunstacademie in Bilzen en werkt aan zijn eerste stripverhaal. Stefaan, met Maaslandse Roots, heeft lange tijd in Maaseik gestudeerd en gewoond. Nu keert hij dus terug naar zijn heimat om zijn (live) kunsten te tonen. Eigenlijk een "thuismatch"!


YANNICK MOONEN
Leerbewerking en Meubelontwerp
(expo en open atelier)

Atelierdubbeloo is een ontwerpstudio in Antwerpen, geleid door meubelontwerper Yannick Moonen en interieurarchitecte Lotte Stofs. Hun ontwerpen zijn conceptueel krachtige statements, zelfs een beetje provocatief en gaan meestal over het dagelijks leven. Hun doel is om de gebruikers te laten nadenken over hun ‘manier van leven’ en hun rol in deze consumptiemaatschappij. Ze geloven in sterke concepten waar tijd geen grip op heeft, enkel de kwaliteit ervan en de waarde die de consument eraan hecht tellen. De producten van atelier-dubbeloo zijn  simpel, sterk en begrijpelijk.

Yannick komt in één van de stallen van Nuchelen het ‘vergeten’ materiaal stikleer bewerken tot eigentijdse gadgets en bovendien krijgt de bezoeker de mogelijkheid om andere ontwerpen van zijn hand te aanschouwen.